Еколошко прихватљива решења у текстилној индустрији

Доказано је да је конопља тканина са најнижим еколошким отиском.
Конопља може да расте скоро свуда, широм света, на различитим типовима земљишта, чак и у краћим сезонама раста, као и у сувљим регионима, и што је веома битно - без пестицида.

Зашто је конопља еколошка?
Конопља има принос по хектару 2,5 пута већи у односу на памук у погледу влакана, и то је усев кратког циклуса, за раст јој је потребно од 90 до 120 дана, у зависности од сорте и климатских услова. Ово, као и чињеница да може да поправи оштећено земљиште тако што преокрене ефекте збијања и ерозије и враћа 60% хранљивих материја, даје му способност да регенерише земљиште, процес познат као фиторемедијација, који користи зелене биљке и повезане микроорганизме да би или уклонио токсичне загађиваче животне средине или их учинио безопасним. Конопља је самонадокнађујући усев који задржава ЦО2 из атмосфере, са односом од 1,63 тоне ЦО2 за сваку произведену тону конопље и зеленија је од других одрживих влакана као што су бамбус или органски памук. Према Стокхолмском институту за животну средину, потребна количина воде за производњу 1 кг конопље је између 300 и 500 литара, у поређењу са 10.000 литара потребних за производњу 1 кг памука, коме су, ако није органски, такође потребни пестициди који загађују тло и подземне воде које окружујући поља памука, наносећи штету дивљим животињама и биљкама. Поред тога, продуктивност конопље обезбеђује већи принос до 3 тоне влакана по хектару у поређењу са 1,35 тона памука по хектару.

Глобално загревање и конопља
Глобално загревање као резултат климатских промена постало је главна брига за људе широм света. Свесније заједнице оправдано страхују да ће, ако се овом проблему не приступи са одговорношћу, глобално загревање довести до изумирања бројних врста широм света. Истовремено, представљаће претњу по здравље људи, безбедност хране, животну средину и животни стандард. Из поменутих разлога, започета су разна истраживања, за могућим решењима ове проблематике; сугеришу се и санкционишу прописи, који обавезују на праксу зелене производње, ограничавају емисију ЦО2. Акценат је стављен на обновљиве изворе, заједно са потрагом за алтернативама за материјале са позитивним угљен-диоксидом. Конопља је привукла велику пажњу због своје вишенаменске употребљивости, кратког производног циклуса, ниске потражње за капиталом у узгоју, могућности угљен-негативне трансформације и лаког секвестрирања угљеника. Све ово указује да је  конопља веома обећавајући обновљиви ресурс, укључујући њену потенцијалну употребу у папиру, текстилу, композитима, биогориву и прехрамбеној индустрији.

 

Назад на блог

Оставите коментар

Имајте на уму, да коментари морају бити одобрени пре него што буду објављени.